Een studie die is uitgevoerd om na te gaan welke factoren een onafhankelijke voorspellende waarde hebben wat een vroeg herstel van de beweeglijkheid betreft bij bejaarden na een heupfractuur, bevestigt het gezegde: “Je moet nooit proberen het onderste uit de kan te halen.”
De slaagkans van een totale heup- of knieartroplastiek is kleiner voor vrouwen dan voor mannen. In recente studies worden verschillende hypothesen naar voren geschoven om deze ongelijkheid te verklaren, meer bepaald een eventueel verschil op immunologisch vlak waardoor er bij vrouwen een agressievere reactie zou optreden tegen de minuscule metaaldeeltjes die loskomen van implantaten.
De follow-up van een cohorte Amerikaanse veteranen die lijden aan RA toont aan dat de body mass index en het gewichtsverlies interessante indicaties verschaffen over het specifieke mortaliteitsrisico.
De rol van calcium en van vitamine D voor gezonde botten is welbekend. Over die van magnesium, een ander belangrijk bestanddeel van het bot, is veel minder bekend. En nochtans…
De glijdende heupschroef toont volgens een studie in The Lancet geen voordelen in termen van noodzaak tot heroperatie. Toch lijken bepaalde patiëntengroepen, waaronder rokers en patiënten met verplaatste fracturen, het beter te doen met een glijdende dan met een spongiosa-heupschroef.
Met de toenemende trend om knie- en heupprotheses op steeds jongere leeftijd te plaatsen, stelt zich de vraag welke impact die jonge leeftijd heeft op het risico op revisie. Lee Bayliss en collega’s voerden een studie hieromtrent. Hun resultaten verschenen in The Lancet.
Vrouwen met borstkanker hebben een verhoogde prevalentie en incidentie van breuken.
[1. Student Geneeskunde, KU Leuven; 2. Dienst Radiologie, AZ Sint-Maarten, Duffel-Mechelen; 3. Dienst Radiologie en Medische Beeldvorming, UZ Gent; 4. Dienst Radiologie, UZ Antwerpen] Subchondrale stressfracturen zijn fracturen die ontstaan net onder het gewrichtsoppervlak. Meerdere factoren kunnen een rol spelen in de etiopathogenese van het letsel, waaronder een meniscectomie. Vroegtijdige diagnose bepaalt de prognose. Published ahead of print.
[1. Afdeling medische beeldvorming, AZ Sint-Lucas, Gent; 2. Afdeling radiologie, AZ Sint-Maarten, Duffel-Mechelen; 3. Afdeling radiologie, UZ Antwerpen; 4. Afdeling radiologie, UZ Gent] Bij adolescenten met pijn in het anteriorcompartiment van de knie moet je altijd denken aan het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson, een stoornis in de enchondrale ossificatie (osteochondrosis). Een laterale radiografie van de knie kan volstaan voor de diagnose. Echografie kan helpen om het onderscheid te maken met prepatellaire bursitis of tendinosis, terwijl lagedosis-conebeam-CT (CBCT) acute avulsieletsels van de patella uit kan sluiten. MRI geeft een beeld van het retropatellaire kraakbeen, de uitgebreidheid van beenmergoedeem in de apex van de patella en oedeem in het vetlichaam van Hoffa. Published ahead of print.
Onmiddellijke toegang tot een breed zorgprogramma voor 70-plussers met een heupfractuur heeft een beter effect op de mobiliteit van deze ouderen dan klassieke orthopedische zorg. Dat schrijven Anders Prestmo en collega’s in The Lancet. Op basis van hun resultaten schuiven ze het concept naar voren van orthogeriatrische zorg voor ouderen met een heupfractuur.
De overerving van een zeldzame nul-mutatie en een hypomorf allel van TBX6 waren in een studie, die in the New England Journal of Medicine verscheen, verantwoordelijk voor meer dan 11% van de bestudeerde gevallen van congenitale scoliose.
[1. Dienst Orthopedische Chirurgie en Traumatologie, Clin. Univ. St-Luc, UCL, Brussel; 2. Computer-Assisted and Robotic Surgery (CARS), UCL; 3. Dienst Medische beeldvorming, Clin. Univ. St-Luc, UCL, Brussel; 4. Afdeling Pathologie, Clin. Univ. St-Luc, UCL, Brussel] Deze studie toont aan dat peroperatieve MRI-analyse van de resectiespecimens in de chirurgie van botsarcomen kan bijdragen tot een resectie in de gezonde marge, als ze wordt uitgevoerd door een ervaren radioloog, in perfecte overeenstemming met de patholoog-anatoom. Published ahead of print.
[1. Assistent orthopedie, AZ Sint-Maarten, Mechelen; 2. Hand- en polschirurg, AZ Sint-Maarten, Mechelen] Wij presenteren een casus waar een carpal boss een extensorpeesruptuur van de index heeft veroorzaakt bij een voordien asymptomatische patiënt. Deze casus toont aan dat peesletsels een mogelijk gevolg zijn van een carpal boss. Ook al is deze casus eerder zeldzaam, toch moet carpal boss overwogen worden als mogelijke differentiaaldiagnose bij een plotse en atraumatische extensorpeesruptuur van de index. Published ahead of print.
Ortho-Rheumato Vol. 23 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...