X-leg: een actieve beenprothese ontwikkeld voor de Cybathlon

Eind oktober 2024 vond de Cybathlon plaats, een internationale competitie waarin personen met een beperking uitdagende taken uitvoeren met de hulp van assistieve technologie. Een team van de Vrije Universiteit Brussel ging er de strijd aan met onderzoeksteams en bedrijven van over de hele wereld met een zelf ontwikkelde beenprothese, de X-leg. Dit artikel beschrijft de werking van de prothese en legt uit hoe deze oplossingen biedt voor de huidige tekort­komingen van commerciële protheses.

Wat is de Cybathlon?

De Cybathlon is een unieke competitie waarin teams uitgedaagd worden om assistieve technologie te ontwikkelen voor mensen met een fysieke beperking. Deze competitie wordt sinds 2016 tijdens het Olympisch jaar georganiseerd door de Zwitserse universiteit ETH Zurich. Er zijn in totaal acht verschillende disciplines, voor verschillende beperkingen en assistieve technologieën. Zo is er een wielerrace voor personen met een verlamming geholpen door functionele elektrische stimulatie, een wedstrijd voor assistieve technologieën voor mensen met een visuele beperking, en een armprothesewedstrijd voor personen met een bovenarmamputatie. Tussen 25 en 27 oktober 2024 vond de derde editie van dit evenement plaats.

Een team van ingenieurs en bewegingswetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel nam dit jaar deel aan de beenprotheserace van de Cybathlon. In deze discipline moeten de cybatleten onder meer over losse stenen stappen, een ladder opklimmen, en aan een picknicktafel gaan zitten. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar voor een personen met een amputatie is het dat allerminst. Conventionele protheses zijn namelijk beperkt in hun vermogen om de natuurlijke beweging van het been na te bootsen. Het doel van de Cybathlon is dan ook om deze tekortkomingen aan het licht te stellen, en onderzoeksteams te motiveren om met innovatieve oplossingen voor de dag te komen.

> Indien u hierover meer wenst te weten, dan verwijzen wij u graag naar de integrale tekst.

  • Federated Labs AI and Robotics (FLAIR), VUB; Robotics & Multibody Mechanics Research Group, Flanders Make

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.