UZ Brussel voert allereerste dubbele robotische lymfekliertransplantatie uit in de wereld

Het UZ Brussel heeft woensdag als eerste ziekenhuis in de hele wereld een chirurgische ingreep uitgevoerd met twee robots. Dat meldt het universitaire ziekenhuis vandaag. De machinale ingreep heeft het voordeel dat de operatie minder pijnlijk is voor de patiënt, waardoor die sneller naar huis kan. Chirurgen kunnen ook heel wat nauwkeuriger opereren, wat de slaagkansen verhoogt.

Het UZ Brussel heeft de wereldwijde primeur uitgevoerd bij een patiënt die te kampen had met lymfoedeem na een borstoperatie. Lymfoedeem staat ook gekend als gezwollen armen of benen, vaak ten gevolge van kankerbehandeling, bestraling en/of infectie. De chronische zwelling kan ook aangeboren zijn. Een lymfekliertransplantatie is vaak de oplossing, waarbij gezonde lymfeklieren verplaats t worden naar de plaats waar deze nodig zijn.

Het is de eerste keer dat er een volledige robotische lymfekliertransplantatie heeft plaatsgevonden. Dat gebeurde onder het goedkeurend oog van abdominaal chirurg dr. Martijn Schoneveld en het plastische en reconstructieve team onder leiding van diensthoofd Plastische Heelkunde prof. dr. Moustapha Hamdi.

De twee robots, waarvan één van het type Da Vinci XI en het andere van het type Symani MMI, hebben beide troeven die complementair gebruikt kunnen worden. Het team heeft Da Vinci XI als eerste ingezet om een stuk van de buikvliesplooi weg te nemen bij de patiënte, vervolgens heeft men de microchirurgierobot Symani MMI ingezet om datzelfde stukje buikvliesplooi over te brengen naar de oksel. "Met deze ingreep kan lymfe uit de arm worden weggeleid. Het is daarnaast de bedoeling om toekomstige zwelling van de arm tegen te gaan en de ongemakken van lymfoedeem te beperken", duidt professor Hamdi.

Het UZ Brussel bouwt zo haar expertise verder uit in machinale chirurgische ingrepen bij de behandeling van lymfoedeem. In 2018 schreef professor Hamdi al de eerste Europese robotgeassisteerde lymfekliertransplantatie op zijn conto.

(Op de foto het team dat de operatie succesvol uitvoerde (vlnr): dr. Schoneveld, prof. dr. Nistor, dr. Giunta, prof. dr. Hamdi.)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.