De botbreuken die veroorzaakt worden door osteoporose hebben een enorme impact op de levenskwaliteit van patiënten, en het herstel gaat gepaard met hoge kosten. Toch is er zowel onder de bevolking als bij artsen nog te weinig aandacht voor de preventie van fragiliteitsfracturen en voor de ziekte in het algemeen, stellen patiëntenvereniging ReumaNet en biotechnologiebedrijf Amgen vast. Naar aanleiding van Wereldosteoporosedag, 20 oktober, starten ze een sensibiliseringscampagne op, met online zelftest.
In ons land zouden ruim 680.000 mensen aan osteoporose lijden. Vooral vrouwen krijgen er vanaf de menopauze mee te maken, maar ook een vijfde van de mannen boven de 50 hebben de ziekte. Die zou jaarlijks meer dan 100.000 breuken in ons land veroorzaken, of elke 6 minuten een breuk . "Osteoporose is een sluipende chronische ziekte die vaak verloopt zonder symptomen tot er plots pijnlijke breuken optreden", zegt geriater Michaël Laurent. "Ondanks de beschikbaarheid van screening- en diagnosemiddelen en doeltreffende behandelingsmogelijkheden, krijgen zowat 80 procent van de patiënten na een eerste breuk in België geen behandeling om de botten te versterken en het risico op bijkomende breuken te verminderen."
Met een campagne, en de daarbijhorende zelftest, willen ReumaNet en Amgen daar nu verandering in brengen. Die zelftest bestaat uit een korte eenvoudige vragenlijst die onder meer peilt naar de familiale voorgeschiedenis en persoonlijke risicofactoren zoals geslacht, ouderdom en ziektebeeld. De resultaten zijn onmiddellijk beschikbaar en kunnen besproken worden met de huisarts om de nood aan een behandeling of verder onderzoek te laten bepalen.
De Belgian Bone Club raadt verder genoeg inname van vitamine D en calcium, en fysieke activiteit, aan voor een betere levenskwaliteit en gezondheid. "De tips voor meer bewegen zijn bekend, men moet ze enkel toepassen", besluit het persbericht.