Bijna 36 procent van artrosepatiënten is jonger dan 40 jaar (Artrosestichting)

De eerste lockdown in 2020 heeft een duidelijke impact gehad op mensen die lijden aan artrose. Dat blijktuit een onderzoek van de Artrosestichting en AFLAR, een Franse vereniging die zich inzet voor patiënten met reuma. Volgens de studie kreeg bijna 36 procent te maken met de ziekte voor de leeftijd van 40 jaar.

Tijdens de eerste lockdown was er minder ruimte om te bewegen, mensen raakten geïsoleerd en de pandemie woog zwaar door op de mentale gezondheid. Al deze factoren hebben de algemene gezondheid van mensen met artrose beïnvloed. 

De ziekte heeft sowieso al een grote impact op verschillende aspecten binnen het dagelijks leven van een patiënt. Van de respondenten in het onderzoek, 643 Belgen en 2.882 Fransen, gaf 81 procent dan ook aan dat de ziekte zwaar doorweegt op hun gemoedstoestand. 

Wat opvalt in het onderzoek is dat 36 procent van de ondervraagden aangeeft al voor de leeftijd van 40 jaar artrosepijnen te hebben ervaren. De ziekte treft dus niet enkel mensen op latere leeftijd. Volgens cijfers van de artrosestichting, lijdt 13,1 procent van de Belgen aan artrose. De ziekte komt daarnaast vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

"Bewegen is de beste behandeling tegen artrose", benadrukt Yves Henrotin, professor en voorzitter van de Artrosestichting. Henrotin waarschuwt voor de negatieve effecten van kinesiofobie, oftewel de angst om te bewegen. "Door lichaamsbeweging komen net belangrijke stoffen zoals endorfine en serotonine vrij die helpen om de chronische pijn te behandelen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.