Samen tegen reuma: op 11 september in Aalter

Reuma treft meerdere personen op honderd mensen. Soms gaat het over eenvoudig te behandelen klachten. In andere gevallen is de aandoening veel ernstiger met een groot risico op gewrichtsschade en -vervorming, functionele uitval en problemen op het werk. Het is een misvatting die nog heel vaak voorkomt dat reuma enkel oudere personen treft. Artritis ontstaat vaak op jongvolwassen leeftijd, soms zelfs op kinderleeftijd.

Het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek (FWRO) werd begin dit millennium opgericht binnen de schoot van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie (KBVR) met als belangrijkste doel het Belgische wetenschappelijk onderzoek te stimuleren. Vooral studies die minder gemakkelijk in aanmerking komen voor steun van overheidswege of vanuit de farmaceutische industrie, worden met aandacht bekeken vanuit het Fonds. Een belangrijk criterium is dat de gesponsorde studies een maatschappelijk relevant onderwerp benaderen, zodat de kans groot is dat ze impact hebben op de levenskwaliteit van mensen met artritis. In de voorbije 15 jaar werden reeds heel wat studie-initiatieven ondersteund, zowel vanuit academische hoek als vanuit de dagelijkse reumakliniek. Het resultatenpalmares tot nog toe is bijzonder mooi.

Het onderzoek in de reumatologie heeft in het voorbije decennium indrukwekkende vooruitgang gemaakt. Daarvan kunnen mensen met artritis vandaag de vruchten plukken. Verschillende Belgische centra behoren op wereldvlak tot de top van de reumaresearch. Iets om fier op te zijn! Sommige aandoeningen blijven echter nog te veel in de schaduw en hebben tot nog toe minder kunnen profiteren van de wetenschappelijke tsunami. Ondanks de zware inspanningen van researchers op het vlak van bijvoorbeeld lupus of sclerodermie, is de vooruitgang op die vlakken moeizamer. We mogen deze patiënten niet in de kou laten staan. In het bijzonder voor die categorieën is het FWRO in de voorbije jaren zeer attent geweest. Dit jaar focust het Fonds zich bijzonder op juveniele artritis, een invaliderende aandoening die 1 kind treft op 1.000.

Om fondsen bij elkaar te halen en om aandacht te vragen voor het probleem van kinderreuma, organiseert het FWRO op zondagnamiddag 11 september in het Sportpark te Aalter een benefietconcert. Het programma, dat loopt onder de titel ‘Kinderdroom Avond-turen’ is zeer ambitieus, met een optreden van Laura Tesoro (onze Belgische troef op het Eurosongfestival 2016), het jeugdorkest ‘Muzikaalter’, de muzikale duizendpoten Jan Kerckhofs en Ludoviq en de gelauwerde dansschool Rose De Leyn. Presentator van dienst is Hubert Damen (alias Witse).

Dit event is tevens het startsignaal voor een boodschap van algemeen nut op VRT televisie over het thema kinderreuma. De boodschap, die werd geregisseerd door Axel Daeseleire is te zien op de Vlaamse buis van 12 tot 19 september. In parallel loopt ook een radiospotje dat te horen is op alle radiozenders van de VRT. Toch wel indrukwekkend wat een handvol reumatologen en een aantal mensen met een groot hart voor reuma, voor elkaar hebben gekregen!

Philippe CarronDr. Philippe Carron, reumatoloog verbonden aan het UZ Gent en het AZ Alma Sijsele-Eeklo, is een van de initiatiefnemers. ‘We hebben hard gewerkt om het thema kinderreuma op de publieke agenda te plaatsen en om deze reeks evenementen te laten plaatsgrijpen’, verklaart dr. Carron. ‘We hopen dat 11 september de start is van een reeks succesvolle activiteiten, alle met de bedoeling geld in het laadje te brengen voor het reumaonderzoek’. Een aantal neven-events werden ondertussen reeds opgestart: een zwemmarathon waarbij de zwemmers Jeroen en Hendrik zich per meter laten sponsoren, loopacties in scholen,…

Het verloop van de acties kan u volgen op www.r-euma.be. Iedereen kan het FWRO steunen door overschrijving op BE10 000-0000004-04 ter attentie van de Koning Boudewijnstichting / FWRO (voeg de vermelding toe ***182/0590/0007***/gift FWRO). U ontvangt een fiscaal attest vanaf een storting van minstens 40 €. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.