ACV en ABVV vragen aandacht voor aandoeningen aan spieren en gewrichten op het werk

De christelijke vakbond ACV en de socialistische vakbond ABVV vragen donderdag, op de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, meer aandacht voor zogenaamde musculoskeletale aandoeningen (MSA). De term dekt een brede waaier aan ziektes aan spieren, gewrichten, pezen, ligamenten en zenuwen, zoals hernia's, artrose en het carpaaltunnelsyndroom aan de pols.

Risicofactoren voor MSA moeten worden weggenomen en de aandoeningen moeten als beroepsziekte erkend kunnen worden, pleiten de vakbonden.

Volgens ACV heeft 62 procent van de Belgische werknemers last van minstens één musculoskeletale aandoening. Het is de meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsproblematiek. Bovendien lopen sommige groepen van werknemers, zoals arbeiders, vrouwen en werknemers met een migra tieachtergrond, meer risico op een MSA. 

Ergonomie en MSA vormen een "lacune" in de welzijnswetgeving, stelt ACV. Volgens de vakbond lijdt een derde van de langdurig zieke werknemers aan MSA. Van de actieve werknemers met MSA zou 58 procent het haalbaar achten om tot 60 jaar te blijven werken. "Door MSA-risicofactoren onvoldoende weg te nemen, organiseert het beleid zo zelf de instroom in langdurige ziekte", zegt ACV. "Als er bezuinigd moet worden op kosten voor langdurige zieken, dan is het hoog tijd om de arbeidsomstandigheden te verbeteren", aldus ABVV.

ACV pleit ervoor een MSA-luik in te voeren in de welzijnswetgeving. "Deze nieuwe wetgeving moet toelaten alle risico's te identificeren, effectieve preventieve maatregelen te nemen, de preventieadviseur ergonomie een sterkere rol te geven en te zorgen voor meer werknemersinspraak", klinkt het. ABVV schuift een verplichte specifieke risicoanalyse naar voren.

Daarnaast vragen beide vakbonden MSA sneller als beroepsziekte te erkennen. ACV ziet een kloof tussen de ongeveer 150.000 langdurig zieke werknemers met MSA en de ongeveer 1.500 erkenningen van MSA als beroepsziekte. ABVV noemt de vastgestelde erkenningcriteria te streng en de vergoedingen te laag. Wanneer MSA niet als beroepsziekte erkend wordt, draait de samenleving en niet de werkgever op, stelt ABVV.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.