Gezondheid en internet, men kan er niet meer naast kijken. Van educatie inzake gezondheidszorg tot medische follow-up – dankzij de technologische vooruitgang is er geen afstand meer tussen patiënten en gezondheidswerkers enerzijds, en tussen gezondheidswerkers en medische of wetenschappelijke gegevensbanken anderzijds. Die revolutie begint ook stilaan door te dringen in het dagelijkse leven. Er zijn nu reeds veel patiënten die informatie over ziektes en geneesmiddelen zoeken en vinden op het internet.
Met de huidige communicatieapparatuur, zoals smartphones en tablets (we spreken van m-health of m-gezondheid als er een mobiele terminal aan te pas komt), kan men dat concept nog uitdiepen. Volgens een recente studie van Research2guidance neemt het belang van m-health toe: in 2015 zullen 500 miljoen smartphone- en tableteigenaars gezondheidgerelateerde apps gebruiken. Volgens Technavio, specialist in de marktanalyse van opkomende technologieën, zou de markt van de m-health in 2014 kunnen oplopen tot 9,3 miljard dollar.
M-health slaat dus aan bij gezondheidsprofessionals en het grote publiek en dat op verschillende niveaus: van gewoon gezondheidsadvies (voeding, stressmanagement, rookstop…) tot hulpmiddel bij medische diagnoses en analyses (bloedtests zonder bloedafname, berekening van de insulinedosis…).
De moderne aanpak, waarbij iedereen zijn gezondheid in eigen handen neemt, lijkt efficiënt, al moet dat nog bewezen worden.
In de VS heeft de Food and Drug Administration al stelling genomen ter zake door onlangs de iPhone-iPad te erkennen als mobiel instrument om röntgenfoto’s af te lezen.
Apple heeft op zijn jaarlijkse conferentie een gezondheidsapp voor gebruikers van zijn mobiele toestellen onthuld. Daarbij worden de gegevens die verzameld worden door de apps en aangesloten toestellen (fitnessarmband, slaaparmband, hartslaggordel, weegschaal…) gecentraliseerd in één enkele interface.
Nieuwe ontwikkelingen inzake informatietechnologische gezondheidstoepassingen, e-health en m-health kunnen de toekomst van de gezondheidswerkers beïnvloeden. Die technologieën zijn alom aanwezig en bieden mensen nieuwe mogelijkheden om hun leven in te richten, de maatschappij te organiseren en ook om zich te verzorgen. ‘Geconnecteerde gezondheid’ biedt dus mogelijkheden voor de volksgezondheid, maar vergt toch een zekere begeleiding.
Tegen die achtergrond lanceert RMN mobiledoc, de eerste innoverende mobiele app die voor alle gezondheidswerkers beschikbaar is op GooglePlay en AppStore. Als professionals in de gezondheidszorg kan men de app volledig aanpassen volgens de eigen wetenschappelijke belangstelling en inloggen op meer dan 150 internationale tijdschriften en de 13 tijdschriften van RMN, alle specialiteiten samen genomen.
mobiledoc is een app die gezondheidswerkers dagelijks kunnen gebruiken om op de hoogte te blijven van wetenschappelijke nieuwigheden.