Uit een enquête voor de Wereld Osteoporose Dag 2018, gepubliceerd door het biofarmaceutische bedrijf UCB, blijkt dat 61 procent van de vrouwen ouder dan 60 jaar weinig of geen kennis heeft van osteoporose ondanks het feit dat een op de drie vrouwen als gevolg van de aandoening risico loopt op een broosheidsfractuur. Osteoporose treft naar schatting 200 miljoen mensen wereldwijd en is de meest voorkomende botziekte ter wereld.
Osteoporose veroorzaakt een snellere verzwakking van de botten dan normaal, waardoor ze broos worden en eerder kunnen breken. Zelfs als ze zich maar even stoten of licht ten val komen, kan bij mensen met osteoporose al een broosheidsfractuur ontstaan. Na zo'n fractuur is de kans op een volgende in het eerste jaar na de fractuur vijf keer zo groot.
Tegenwoordig loopt een op de drie vrouwen van 50 jaar en ouder een broosheidsfractuur op door osteoporose, maar uit enquêteresultaten bij meer dan 4.000 vrouwelijke 60-plussers blijkt dat 61 procent aangeeft weinig of niets van de aandoening te weten. Bovendien denkt 55 procent dat broosheidsfracturen op oudere leeftijd vaak het gevolg zijn van een ongelukkige val of ongeluk.
Voorts is 69 procent van mening dat de broosheid van hun botten een onvermijdelijk gevolg is van het ouder worden en denkt 70 procent dat voor hen het risico op broosheidsfracturen onvermijdelijk zal toenemen. Bijna een op de vijf mensen (17 procent) geeft aan te denken dat er maar heel weinig kan worden gedaan om osteoporose te voorkomen, terwijl er verschillende manieren zijn om botverlies te voorkomen en de botsterkte op peil te houden.