Wat kan telegeneeskunde betekenen voor patiënten die lijden aan knieartrose?

Uiteenrecent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Medical Internet Research (JMIR), blijkt dat bewegingsprogramma's die op afstand worden ondersteund door telegeneeskunde een nieuwe aanpak kunnen bieden voor de behandeling van artrose in de knie. Het doel van het onderzoek was om de effectiviteit van deze programma's voor mensen met artrose te beoordelen.

Deze aandoening, die wordt gekenmerkt door progressieve degeneratie van het gewrichtskraakbeen, leidt tot pijn en verminderde mobiliteit, wat de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk beïnvloedt. Programma's voor lichaamsbeweging worden vaak aanbevolen om de symptomen te beheersen en de gewrichtsfunctie te verbeteren.

Er werd tot september 2023 uitgebreid literatuuronderzoek uitgevoerd in verschillende databases, waaronder Embase, MEDLINE, Web of Science en PubMed. Het doel was om gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken te identificeren waarin door telegeneeskunde ondersteunde programma's voor lichaamsbeweging of fysieke activiteit werden vergeleken met controlecondities voor knieartrose. De gegevens werden geëxtraheerd en kwalitatief gesynthetiseerd, en er werd een meta-analyse uitgevoerd om de effecten te beoordelen.

In totaal kwamen 23 onderzoeken in aanmerking, waarvan er 20 werden opgenomen in de meta-analyse. De resultaten toonden aan dat door telegeneeskunde ondersteunde programma's pijn verminderden, fysieke activiteit en fysieke functie verbeterden, en de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid voor pijnbestrijding verhoogden. Er werden ook algemene verbeteringen waargenomen, hoewel de resultaten voor zelfredzaamheid in fysiek functioneren niet significant waren.
Bewegings- of fysiekeactiviteitsprogramma's ondersteund door telegeneeskunde zouden aanzienlijke voordelen kunnen bieden voor mensen met knieartrose, met name op het gebied van pijnvermindering en verbetering van de kwaliteit van leven. Toekomstig onderzoek moet langere implementatietijden onderzoeken en de haalbaarheid van de integratie van draagbare apparaten en gestandaardiseerde componenten in grootschalige interventies beoordelen.

  • Telehealth-Supported Exercise or Physical Activity Programs for Knee Osteoarthritis: Systematic Review and Meta-Analysis
    J Med Internet Res 2024;26:e54876
    doi:10.2196/54876

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.