Begin oktober vond in Leuven het jaarlijkse congres van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie plaats. Hier volgt een overzicht van de abstractpresentaties van onderzoek van eigen bodem.
Silvia Monteagudo (KU Leuven) had het over de rol van ANP32A in de bescherming tegen artrose. ANP32A heeft – zoals al bekend is – een beschermende functie via ATM, maar blijkt nu ook via Wnt-signalering een invloed te hebben op artrose.
Thomas Renson (UZ Gent) heeft antwoord gezocht op de vraag of zwangerschap en bevalling een invloed kunnen hebben op MRI-beeldvorming van de sacro-iliacale gewrichten.
Ann-Sophie De Craemer (UZ Gent) heeft een analyse van het Be-Giant-cohort uitgevoerd, een Belgisch observationeel cohort van patiënten met nieuw gediagnosticeerde axiale spondyloartritis. Met haar analyse wil ze de impact van het geslacht op de ASDAS-score bij aanvang nagaan en bepalen of eventuele verschillen veroorzaakt worden door de CRP-waarde of door patient-reported outcomes op de ASDAS-schaal.
Olivier Malaise (reumatologie, CHU Liège) heeft DEXA-scans voor osteoporose vergeleken van in het ziekenhuis opgenomen patiënten met ambulant doorverwezen patiënten.
Lisa Pardaens (UZ Gent) gaat op de vorige presentatie verder met een andere analyse van het Ghent Hand Osteoarthritis Registry, dit keer wordt gezocht naar voorspellende factoren voor functionele progressie van artrose van de hand.
Tine Vanhaverbeke (UZ Gent) heeft in het Ghent Hand Osteoarthritis Registry nagekeken wat de voorspellende factoren zijn voor radiografische progressie van artrose van de hand.
Diederik De Cock (KU Leuven) besprak in naam van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie de eerste data van het TARDIS-RA-register, een nationaal register voor reumamedicijnen.
Vanessa Smith (UZ Gent) besprak een heel recente open access-publicatie van haar hand en nog ongepubliceerde data over haar onderzoek naar een algoritme voor het herkennen van een sclerodermapatroon bij videocapillaroscopie van de nagelriem.
Delphine Bertrand (Universiteit Leuven) heeft onderzocht of het verdubbelen van het toedieningsinterval een haalbare kaart is bij patiënten met reumatoïde artritis die aanhoudende remissie hebben verworven onder 50mg etanercept.
Céline Mortier (UZ Gent) licht recent gepubliceerd onderzoek toe naar de rol van RORγt, een transcriptiefactor die verantwoordelijk is voor de productie van interleukine 17 bij spondyloartropathie.
Een onderzoeksgroep van het Saint-Lucziekenhuis in Brussel heeft de genexpressie nagegaan in het synovium van patiënten met actieve reumatoïde artritis, gelijktijdig in een klein en groot gewricht. De bedoeling was om uit te zoeken of de genexpressie binnen een individu ook afhankelijk van het gewricht kan variëren.
Patrick Vandormael (Universiteit Hasselt) heeft in de database van het Leuvense CareRA-cohort nagekeken of seroconversie van autoantilichamen tegen het UH-RA.21-peptide geassocieerd is met remissie.
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...